Period Care Schools 800x500.png

Hver tiende elev går glipp av undervisning på grunn av mangel på mensprodukter 

2024-06-24

Ifølge en ny rapport har annenhver menstruerende elev i Norge gått glipp av undervisning som følge av menstruasjon. For nesten 1 av 10 handler det om noe så unødvendig som manglende tilgang til mensprodukter. – Tirsdag 28. mai markeres den internasjonale mensdagen, og vi håper dette kan være med på å belyse hvor viktig det er med tilgang til mensprodukter på skolen. Å føle seg trygg på skolen er en forutsetning for en vellykket skolegang, sier kundemarkedssjef i Tork.

Funnene kommer frem i en ny Sifo-rapport blant norske skoleelever, på vegne av Libresse og Tork, som er varemerkene til hygiene- og helseforetaket Essity. Nesten hver tiende menstruerende elev, som tilsvarer ca. 19 0001 barn hvis man ser på antall elever i menstruasjonsalder i Norge, har gått glipp av undervisning som følge av mangel på tilgang til mensprodukter på skolen. 

I rapporten kommer det også frem at 75 prosent av elevene som har menstruasjon ville følt seg tryggere på skolen dersom de hadde tilgang til gratis mensprodukter. Likevel er det bare 45 prosent av elevene som oppgir at skolen deres tilbyr dette i dag. I de tilfellene hvor skolen tilbyr gratis mensprodukter, må de fleste likevel besøke helsesykepleier for å få tilgang til produktene.  
 
Elever bruker toalettpapir som beskyttelse 
Ved menstruasjon, og spesielt ved uventet besøk, er det avgjørende at skoler er forberedt og støttende. Imidlertid er det tydelig at stigma fremdeles eksisterer; bare halvparten av elevene føler seg komfortable med å snakke om menstruasjon på skolen. Dette er mest tydelig blant de yngste, i alderen 13 til 15 år, hvor kun hver fjerde elev føler seg komfortabel.  
 
For de mange som har fått mensen uventet på skolen og ikke har hatt tilgang til produkter, har de vært tvunget til å løse situasjonen ved enten å spørre en venn, gå til helsesykepleier eller ved å bruke toalettpapir som beskyttelse. Hver tiende elev har i tillegg måtte forlate skolen for å skaffe seg mensprodukter.   – At så mange er ukomfortable med å snakke om menstruasjon på skolen og ville følt seg tryggere om de ble tilbudt gratis mensprodukter, er en øyeåpner. Det er ikke bare et spørsmål om hygiene, men også om likestilling, verdighet og elevenes rett til å kunne delta i sin utdanning. Ingen elev skal måtte gå glipp av undervisning som følge av grunnleggende behov, sier Meri Wiik, Kundemarkedssjef i Tork.

Oslo-elever mister flest undervisningstimer 
Nesten hver femte elev i Oslo oppgir at de har gått glipp av skoletimer på grunn av mangel på mensprodukter, sammenlignet med knapt 1 av 10 elever i Vestland og Trøndelag. Dobbelt så mange elever i Oslo (20 prosent) som i Vestland (11 prosent) og Trøndelag (10 prosent) har i tillegg måttet forlate skolen for å skaffe seg mensprodukter. Bare hver tredje elev i Oslo oppgir at deres skole tilbyr gratis mensprodukter, sammenlignet med annenhver elev i Vestland og Trøndelag.  

Madelen Kolster, Elevorganisasjonens påtroppende leder, mener skolene har en vei å gå for å tilrettelegge bedre for elevene.

– Halvparten av elevene i Norge har tilgang til gratis sanitærprodukter, men på de fleste skoler som tilbyr det må man oppsøke helsesykepleier for å få tak i sanitærprodukter. Dette er for dårlig. Å gi elever tilgang på gratis sanitærprodukter øker likheten på skolen, men da må sanitærproduktene være lett tilgjengelig. Dette er et enkelt tiltak for å få halvparten av elevene i dagens klasserom til å føle seg tryggere på skolen.

For hele rapporten, besøk: www.mensenpaskolen.no. 
 
Funn fra undersøkelsen2:
95% har tilbakevendende menstruasjon. 

46% har gått glipp av undervisning på grunn av menstruasjon.  
 
41% av de som har gått glipp av undervisning oppgir at det skyldes menstruasjonssmerter.  
 
7% (netto) av de som har gått glipp av undervisning oppgir at det skyldes mangel på tilgang til mensprodukter. Oslo: 17%, Vestland: 7% og Trøndelag: 3% 
 
75% ville følt seg ganske eller mye tryggere om skolen tilbød gratis mensprodukter. 
 
45% oppgir at deres skole tilbyr gratis mensprodukter, og blant disse svarer 27% at det kun finnes hos helsesykepleier.  
 
11% oppgir at de fikk sin første menstruasjon på skolen. Blant trettenåringene er tallet 17%.  
 
11% (netto) oppgir at de har forlatt skolen for å få tak i mensprodukter. Oslo: 20%, Vestland: 11% og Trøndelag: 10%.  
 
53% oppgir at de er komfortable med å snakke åpent om menstruasjon på skolen.  
 
44% har bedt en skolekamerat om mensprodukter når de uventet har fått mensen på skolen, 19% har brukt toalettpapir som midlertidig beskyttelse, 11% har bedt helsesykepleier om hjelp.  
 
45% (netto) oppgir at deres skole tilbyr gratis mensprodukter. Oslo: 33%, Vestland: 50% og Trøndelag: 55%.  
 
70% mener det er viktig at skolen tilbyr gratis mensprodukter. 

Om undersøkelsen 
Undersøkelsen er gjennomført av Kantar Media webpanel (Sifopanelet) i perioden 1.-11. februar 2024. I Norge ble 450 jenter i alderen 13-18 år intervjuet i perioden 1.-8. februar. Av disse var 428 menstruerende. Panelet er riksrepresentativt rekruttert utfra tilfeldige utvalg. Det forekommer ingen selvrekruttering i Kantar Medias webpanel (Sifopanelet).

Kilde
Beregnet på statistikk fra Utdanningsdirektoratet, Udir.
Essity/Libresse/Tork
 
For mer informasjon 
Kontakt Camilla Hult, Kommunikasjonssjef i Essity.  
Camilla.Hult@essity.com