Stressful_situation_patient_urgent_healthcare_Tork_original.jpg

World Hand Hygiene Day 5. mai

Denne dagen minner oss på at håndhygiene er viktig i dag, og hver dag.

Det er spesielt viktig i helsevesenet hvor håndhygiene reduserer pasienters risiko for infeksjoner og utvikling av sepsis.
 
I år er det globale temaet for World Hand hygiene Day «Det er i hendene dine – forhindre sepsis i helsevesenet», arrangert av Private Organization for Patient Safety og Verdens helseorganisasjon.
 
Som en del av World Hand hygiene Day har vi utviklet en enkel måte å huske oppfordringen i form av 3 trinn for å hjelpe personell i helseveneset med å redusere infeksjoner og sepsis hos pasienter.
 
 Think. Tenk hygiene. Act. Handle for å forebygge. Care. Omsorg for pasienter. Enklere sagt: Think. Act. Care.
 
 Nurse_holding_patient_hands_Tork.jpg

Forebygging av sepsis

Sepsis er definert som livstruende organsvikt som følge av et feilregulert svar på en infeksjon, også noen ganger feilaktig omtalt som blodforgiftning.1 Med andre ord, sepsis er en komplisering av en eksisterende tilstand.
 
Hvert år forårsaker sepsis gjennomsnittlig seks millioner dødsfall på verdensbasis – det er den vanligste dødsårsaken ved infeksjoner og er mer vanlig enn hjerteinfarkt. Faktisk er sepsis en bidragsyter i en tredjedel av alle dødsfall ved sykehus.2,3,4
   
Forebygging er derfor nøkkelen for å unngå sepsis og de katastrofale følgende. Du kan bruke de følgende fire pilarene som utgangspunkt i forebygging av sepsis blant pasienter:
 
Forebyggende pleie
Da sepsis er kroppens svar på en infeksjon, er det første trinnet å påse at pasienten ikke utvikler en infeksjon. Man oppnår dette gjennom nøye forebyggende pleie, f.eks. tilstrekkelig pleie av hudtilfeller, fotpleie, madrasser med trykkavlastning og vaksiner.
 
Behandle infeksjoner
Hvis en pasient uvikler en infeksjon må den overvåkes og pleies nøye. Pass på at du er kjent med og følger lokale retningslinjer for pleie av antimikrobielle tilstander for å påse at pasientens tilstand ikke forverres.
 
Håndhygiene
Håndhygiene har en avgjørende rolle i forebygging av mikrobiell smitte fra helsepersonell til pasienter. Ved å følge Verdens helseorganisasjons 5 momenter for håndhygiene kan du gjøre en forskjell og gjennomføre hygienepleie til passende tider.
 
Sårpleie
Riktig sårpleie har også en avgjørende rolle i forebygging av sepsis, da ethvert sår i huden kan slippe til bakterier og forårsake infeksjon. Man bør alltid overvåke sår for tegn på infeksjon og påse at de renses skikkelig mellom hvert bytte av plaster eller bandasjer. 
 
Moisturising_hands_healthcare_Tork.jpg

Think. Act. Care.

«Tenke. Handle. Omsorg.» er et sett med raske og daglige hygienetrinn som er utformet for å hindre sepsis i helsevesenet. Hensikten er å bidra til å sikre konsekvente og strenge hygienetiltak som forhindrer infeksjoner og sepsis blant pasientene man har pleieansvar for.
 
Think: Før du begynner din vanlige rutine, pass på at du stopper opp og husker på retningslinjene for forebyggende hygiene, som Verdens helseorganisasjons 5 momenter [lenke] for håndhygiene og sårpleie etter operasjon, eller organisasjonens retningslinjer for pleie av mikrobielle tilstander.
 
Act: Ta de nødvendige stegene for å sikre samsvar med hygienekrav for å redusere risikoen for infeksjon og spesis, som å påse at hendene dine er desinfisert før og etter pleie av en pasient, tett overvåkning av pasientens sår for tegn til infeksjon eller kontroll av pasientens vaksinehistorikk.
 
Care: Etter nødvendige tiltak, få pasienten tilbake til et miljø med trygg pleie.
Spre ordet med vår infografikk
Last ned «Tenke. Handle. Omsorg.» -plakaten
Håndhygiene for å forebygge sepsis
Referanser:

1 av 10

pasienter på verdensbasis vil pådra seg minst én helsetjenesteassosiert infeksjon (HAI)*

5 til 13 %

Årlig prosentøkning av sepsis i utviklede land det siste tiåret**