Colors_Original_5200x3500.jpg

Fargenes betydning for arkitekturen?

Uansett om vi er hjemme eller på arbeidsplassen, eller bare på besøk et sted, er vi omgitt av arkitektur som forsøker å fange en stemning, påvirke humøret eller skape en atmosfære som beveger oss. Design og form er av stor betydning. Men farger spiller også en viktig rolle.

Colors_article_300x300.jpg

Når Tork, det globale merkevaren til SCA, studerer farger, går de lenger enn til å studere vegger, gulv og tak, og ser også på borddekningsprodukter – detaljer som ikke bare støtter et generelt fargekonsept, men som gjestene kan berøre og oppleve.


Innovativ forskningsteknologi
Psykologer som har spesialisert seg på bo- og arbeidsmiljø har lenge visst at farger er viktige for menneskets prestasjoner, helse og velvære. Det er godt dokumentert. Bruken av moderne teknologi har imidlertid gjort disse studiene enda mer fascinerende. SCA på vegne av Tork og analysebyrået United Minds var nysgjerrige etter å finne ut mer. Ved hjelp av moderne EEG-hodesett til måling av hjerneaktivitet ble det utført en studie for å få mer innsikt i hvordan vi mennesker reagerer på farger.

Selv om det er mange aspekter som avgjør hvordan enkeltpersoner oppfatter arkitektur og interiørdesign, er farger et viktig element. Våre resultater utfordrer ikke eksisterende teori, men kan bidra med kunnskap om farger som har helt spesifikk sammenheng med disse omgivelsene,” sier Catherine d’Hubert, European Assortment Manager for Tork borddekking hos SCA.

 
Studien
Tilsammen fikk 16 gjester oppleve 8 ulike omgivelser, i 8 ulike farger på et sted ved navn The Color Factory i Stockholm. Hver og en av omgivelsene var utformet med et restaurantinteriør i én eneste gjennomgående farge – fra vegger og gulv til møbler og borddekningsprodukter. 
 
Analysen viste klare og gjentatte mønstre av stemninger og følelser utløst av de ulike fargene. Fargene ble også oppfattet som passende for forskjellige typer opplevelser, fra en romantisk middag til en formell forretningslunsj. Rødt stimulerer for eksempel sterke følelsesmessige forbindelser og kreativitet – utmerket for møterom, for å stimulere nye ideer, eller for restauranter, sammenkomster om kvelden osv. Blått virker derimot beroligende og er utmerket for steder som besøkes av familier, eller for stillerom hvor ansatte kan trekke seg tilbake for å konsentrere seg og stresse ned.
 
Sammen med alle dataene og resultatene er det laget en mer dyptgående profil for hver farge. Målet har vært å gi litt nyttig inspirasjon og noe å tenke over for arkitekter som designer kontorlokaler, restauranter og hoteller.
 
Hvilke farger utfyller din design? Finn ut mer her.

Hvilke farger komplementerer ditt design?

Klikk her for å finne ut mer

Les mer