Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

Ett feilgrep og det er over

Det norske skilandslaget ville aldri hatt så god gli hvis det ikke var for disse menneskene.

Mange av oss har aldri sett et skiløp på nært hold, og på TV fra sofakroken ser det ut som om skiløperne nærmest uanstrengt flyr over snøen. Men grunnen til at de kan gå så fort er takket være de ukjente heltene på skilandslaget – smørerne.
 
Beitostølen, Norge. Vi møter Knut Nystad, smøresjef. Teamet hans jobber hardt i den skreddersydde traileren – de forbereder seg til VM i februar 2015. Alt må testes: feste, gli, og hvilke kjemikalier som fungerer best sammen.
 
Høye forventninger
 
Teamet hans begynner forberedelsene tidlig, og testingen er omfattende.
 
«De har et utfordrende arbeidsmiljø, med mye reising, lange arbeidsdager og høye krav til ytelse», kommenterer Knut.
 
Han fortsetter: «Norske skiløpere forventes å dominere konkurransene og komme hjem med gullmedaljene. Hvis det ikke skjer, som i Sochi, er skiene en av de første tingene som kommer i søkelyset.»
 
Topp resultater krever spesialiserte team
 
Noen av smørerne er direkte ansvarlige for skiløperne. Å bygge opp og vedlikeholde samlingen av ski, i tillegg til testing og smøring av dem før konkurranser er blant oppgavene. Festesjefen er ansvarlig for å finne de riktige produktene – grunnleggende smøring, nye blandinger, metoder eller finisher – for å sørge for at festet er bra når det gjelder. Men de må også ha god gli, og det er ansvaret til glidesjefen. Det er en stor jobb, så glidesjefen jobber med en assistent for å finne de beste metodene, glidsmøringer, pulver og blandinger.
 
Teamet er avhengig av gode partnere og godt materiell for å kunne levere topp resultater. Forberedelse og rengjøring av flere hundre ski, mange ganger i løpet av en sesong, betyr at du skaper mye avfall hvis du ikke har de beste løsningene på plass. Med rengjøringskluter med lavt fiberslipp, våtservietter og papirtørk i dispensere montert på arbeidsstasjonene, blir jobben gjort på en effektiv måte. Et annet viktig punkt er å unngå kjemikaliesøl og å holde arbeidsmiljøet trygt, selv i de mest stressende periodene.
 
Så, tilbake til Nystad: Ansvaret hans handler om å organisere teamet for å sikre at de har de beste forutsetningene for suksess.
 
Uansett resultat – man vinner eller taper sammen.
 
Det norske skiforbundets smøretrailer er utstyrt med mange Tork produkter, inkludert Tork våtservietter. Siden smøretraileren ikke har egen vannforsyning, bruker smørerne Tork Hand rengjørende våtservietter for å vaske og rengjøre hendene, og dette gjør dagen deres enklere. 

Med rengjøringskluter med lavt fiberslipp, våtservietter, og papirtørk i dispensere montert på smørernes arbeidsstasjoner, blir jobben gjort på en effektiv måte.

Knut Nystad

Smøresjef for det norske langrennslandslaget