Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: På jakt etter den vinnende oppskriften

Bocuse d'Or is verdens mest prestisjefylte konkurranse innen gastronomi. Når konkurransen er i gang, har du kun én sjanse – det er ikke rom for feil i jakten på en vinnende formel.

Ørjan Johannesen har en drøm: å bli verdens beste kokk. I jakten på dette utfordrende målet venter måneder med forberedelser. Men hvordan forbereder du deg til en av verdens mest berømte konkurranser innen gastronomi?
 
Allerede som niåring, begynte Ørjan med matlaging på Bekkjarvik Gjestgiveri der han vokste opp. I dag fordeler han tiden sin mellom hotellkjøkkenet og konkurransetreningskjøkkenet i Sandefjord, der treneren Odd Ivar Solvold holder til. Odd Ivar vant bronsemedalje på Bocuse d'Or i 1997 og har siden da hjulpet flere andre norske kokker til suksess. Å bli verdens beste kokk er ikke noe du kan oppnå på egen hånd. Det krever laginnsats og nøyaktig forberedelse.
 
I Bocuse d'Or 2014 kom Ørjan Johannesen på tredjeplass, noe som kvalifiserte ham for verdensmesterskap i gastronomi i Lyon 2015. Nå står han overfor den forestående utfordringen med ro og samme tro som alltid: at ingrediensenes opprinnelige smak skiller seg ut og at folk sier «Wow, hvordan kan noe så enkelt og ukomplisert smake så godt?» Den enkle kombinasjonen av god service og god mat er det som skaper den beste spiseopplevelsen. Allikevel er ofte det enkleste det mest komplekse.
 
Formel 1 for kokker
 
Hvis Bocuse d'Or er Formel 1 for kokker, er det virkelig et nå-eller-aldri-scenario. Mange biter må falle på plass for at noen skal kunne forberede seg og konkurrere om medaljene på Bocuse d'Or. Ørjan Johannesen vier mye tid til detaljene rundt selve maten. Regler, utstyr og hygienevilkår må være under full kontroll. Han legger til, «Under konkurransen i Lyon har jeg begrenset tid og alt avhenger av at jeg har det ryddig og rent hele veien. God hygiene er avgjørende.» Du har ett forsøk på å lykkes når du konkurrerer mot verdens beste kokker, og den minste detalj kan ha den største innvirkningen.
 
Ørjan bruker Tork rengjøringskluter med lavt fiberslipp for å sørge for at hver eneste del av sølvtallerkenen ser perfekt ut før den endelige presentasjonen. I Bocuse d'Or må alt være perfekt. Det er like viktig at det ikke er noen fingeravtrykk eller flekker, ingen utilsiktede sausedråper eller krydderdryss. For denne typen perfeksjon, vil Tork kluter med lavt fiberslipp polere uten å etterlate seg lo, samtidig som de absorberer fett raskt.
 
 
Denne artikkelen ble skrevet før Bocuse d'Or-konkurransen i 2015. Og vet du hva? Han vant.

Disse klutene vil helt klart bli med meg til Bocuse d'Or.

Ørjan Johannesen

Vinner av Bocuse d'Or 2015